Ostrov Zakynthos, nebo také Zanté, je jedním z nejhezčích řeckých ostrovů. Nachází se asi hodinu a čtvrt plavby od Peloponésu a necelých 16 km jižně od Kefalónie. Svojí rozlohou 416 km2 je třetím největším ostrovem v Jónském moři. Spolu s Kefalonií a Lefkadou tvoří skupinu ostrovů na jih od Korfu. Povrch ostrova je různorodý. V jihovýchodní části jsou úrodná pole, rozsáhlé háje olivovníků, citrusů, vinic a úrodné nížiny, překrásné zálivy a zlatavé pláže. Naopak západní část ostrova je hornatá, s příkrými útesy kolem pobřeží a ve vnitrozemí jsou malebné vesničky, které si zachovávají svou původní tradiční atmosféru.Ostrov patří mezi nejzelenější ostrovy v Řecku a zvláště na jaře je kvetoucí zahradou, kde je vzduch prosycen vůní bylin a eukalyptů. Proto je nazýván "Ostrovem vůní" nebo také "Květinou východu". Na ostrově žije asi 38000 stálých obyvatel, z toho 12000 v hlavním městě Zakynthos.
Mírné středozemní klimatické podmínky a bohaté zimní srážky dávají ostrovu hojnou vegetaci, a proto je také často nazýván "Květinou východu" nebo "Ostrovem vůní". Typickými produkty této oblasti jsou olivový olej, hroznové víno, grepy a citrusové plody. Zakynthos vás jistě okouzlí pohostinností místních obyvatel, nádhernými přírodními sceneri emi a plážemi, které pozvolna klesají do křišťálového moře. Ostrov je také jedním z nejdůležitějších míst, kde se rozmnožuje vzácná středomořská želva Caretta caretta, která se stala jeho neoficiálním symbolem. Toto místo má všechny předpoklady k prožití příjemné dovolené.
Milovníci historie rádi zavítají do vesničky Volimes s benátskou věží, kostelem s freskami z 12. a 14. stol. nebo do archeologického naleziště z neolitické doby v blízkosti Keri. Při svých toulkách po ostrově také nesmíte zapomenout navštívit unikátní pláž Navagio, kde se bílý písek dotýká azurového moře a celkovou scenerii doplňuje starý vrak, jenž pláži vévodí. Na nejsevernějším výběžku ostrova se vyplatí navštívit Modré jeskyně, které jsou vytvořeny neustálým působením moře. K jeskyním se lze dopravit lodí z letoviska Agios Nikolaos, ale zastavují zde rovněž výletní lodě vyplouvající z hlavních středisek na okružní plavby. Pozoruhodné jsou i mořské jeskyně u Keri. Na ostrově se vyskytuje vzácná středomořská želva kareta obecná (Caretta caretta). Ještě nedávno zde několik stovek těchto želv kladlo v zálivu Laganas do písku vajíčka. Počty želv se neustále snižují, proto jsou zaváděna opatření k jejich ochraně. Na některé pláže není po západu slunce přístup, v noci je zde pozastaven veškerý letecký provoz. V průběhu svého pobytu si můžete prohlédnout hlavní Město Zakynthos, kterému dominuje kostel sv. Dionýsa, patrona ostrova. Město bylo zcela zničeno při zemětřesení v roce 1953 a poté znovu obnoveno do původní podoby. Rozhodně nevynechejte "řecký večer", kde poznáte, jak se Řekové baví. Hostitelé vás uvítají a nabídnou pochoutky, hlavní chod a víno. Večerem vás bude provázet živý hudební soubor s přehlídkou národních tanců. Závěrem bude tradiční rozbíjení talířů - tak, jak to dělají skuteční Řekové, když zábava končí.
Zakynthos má subtropické klima, v létě zde teploty šplhají nad 35°C a v zimě neklesají pod bod mrazu. Podmínky jsou tu jako stvořené pro letní dovolenou především kvůli bezstarostné atmosféře, kterou zde místní obyvatelé akoby přenášeli na všechny, kteří sem směřují za odpočinkem. V letních měsících je zde obrovská šance spatřit místní raritu - obří mořské želvy Caretta Caretta, které se zde již po staletí rozmnožují a kladou vejce do písku nekonečných pláží. Hlavní město ostrova, Zakynthos, bylo vybudováno a upraveno v benátském stylu s typickými domy a prostornými náměstími. Díky množství přírodních krás ostrov poskytoval inspiraci umělcům - literátům, hudebníkům i malířům. Západní pobřeží, kde leží i město Zakynthos, je obklopeno horami a chráněno benátskou pevností. D ruhá část, Akrotiri, je zase známá svými výstavnými domy, zahradami, sady a olivovými háji. Léto zde trvá od května do října. Ostrov nabízí možnosti koupání, rybaření a dalších vodních radovánek ve třpytivých vodách tyrkysového moře.
Místní kuchyně je ve skutečnosti středozemní kuchyní, jelikož se zde používá ve velkém množství panenský olivový olej a dává se přednost aromatickým bylinkám před ostrým kořením. Na ostrově je mnoho olivových hájů, vyrábí se zde olej, který patří k nejchutnějším v celém Řecku. Národním jídlem by se mohl nazvat pokrm "sartsa", což je vařené jídlo s hovězím nebo telecím masem, s rajčetem, česnekem, olivovým olejem, sýrem a orgánem. Specialitou ostrova je taktéž ladotyro, což je pikantní ovčí sýr, který se nakládá a udržuje v hliněných nádobách, které jsou naplněny olejem. Pověstný je i chléb, který pečou obyvatelé ve svých domovech, ale také jejich sladké pokrmy, jako např. mantolato.